No bagels, no bagels, no bagels…
Bagels tar rätt lång tid att baka men är väl värda besväret.
16 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk matolja
- 1 tsk salt
- 3 msk brödsirap
- 13-14 dl vetemjöl special
Blanda ut jästen i ljummet vatten (ca 37°). Tillsätt olja, salt och sirapen. Om man mäter upp oljan först så rinner sirapen lätt av från matskeden sen. Blanda i mjölet och bearbeta degen 10 minuter för hand eller ca 4 minuter i köksassistent. Låt degen jäsa 20 minuter under en fuktig bakduk.
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar. Rulla bitarna till ca 25 cm långa degbitar. Fäst ihop ändarna genom att pensla på lite vatten på änden och sedan trycka ihop dem. Låt dem vila i 15 minuter innan de kokas.
- 3 liter vatten
- 2 msk salt
Koka upp vattnet och tillsätt saltet. Lägg i 2 bagels åt gången och låt dem koka 2 minuter, vänd på bageln efter 1 minut. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- vispat ägg
- sesamfrön eller vallmofrön
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över fröna. Grädda dem i ugn 225° C i 15-20 minuter
Kommentera
Be the first to comment!
Lämna en kommentar