Dinkelbröd med morot

 

Det här är ett recept från Renée Voltaire. I originalreceptet så bakas det ut till ett långpannebröd. Jag har istället valt att göra frallor. Dessutom ökade jag mängden jäst. 

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten (ca 37°C)
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk honung
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 stor riven morot
  • 1 dl frön ex. solros eller pumpa
  • 15 dl dinkelsikt mjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • valfria frön att strö över brödet ex. solros, pumpa eller sesamfrön

Blanda jästen med vattnet. Tillsätt salt, honung, olja, frön och den rivna moroten. Tillsätt mjölet och bearbeta degen 10 minuter för hand eller ca 4 minuter med köksassistenten. Degen ska fortfarande vara lite kletig eftersom dinkelmjöl behöver mer fukt än vanligt bröd. Täck över degen med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

För frallor:

Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda den lite lätt. Dela degen i 16 delar (eller i flera delar för mindre frallor). Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda dem mitt  i ugn på 225°C i 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

För långpannebröd:

När degen har jäst klart så stjälper man ur hela degen i en bakplåtsklädd långpanna. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda mitt i ugn på 175°C i 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

8 augusti, 2011. Frallor och styckbröd, Långpannebröd.

Kommentera

Be the first to comment!

Lämna en kommentar

Trackback URI